In invatatura Raja Yoga se vorbeste adesea despre schimbarea viciilor in virtuti. Se poate schimba furia in intoxicatie spirituala? Sau ego-ul in respect de sine? Exista o energie si avem nevoie de o anumita strategie pentru a o transforma. Un examplu de acest fel este energia incapatanarii care poate fii transformata intr-o energie pozitiva a hotararii. Cineva ar putea spune ca aceasta energie este folosita de Ravan (intruchiparea viciilor) in forma incapatanarii, dar este folosita de Inger in forma hotararii.

Ceea ce face diferenta este ‘pozitia’ noastra intr-o anumita situatie. Daca o discutie nu este inteleasa, creeaza confuzie. Daca este inteleasa creeaza o energie de fericire si realizare interioara (Aha moment!). Spre exemplu daca cineva face o gluma, poate sa creeze energie de suparare sau ostilitate. Dar daca esti in alta pozitie, interpretarea este de prietenie, vezi aceea gluma ca un semn de incredere in tine, consideri aceea persoana ca si prietenul tau. Aceasta pozitionare interioara este cea care aduce transformarea.

Intrebarea este, unde ma plasez?

In viata obisnuita pozitia noastra este direct in cutia care reprezinta aceasta drama exterioara. De aici, energia care este creata este cu siguranta a unui viciu sau altul. Cand pozitionarea este in afara cutiei, atunci reactiile sunt ale virtutilor divine. Cand pozitionarea noastra este in cutie, numim aceasta ‘ego’ sau ‘Ravan’. Cand pozitionarea este in afara cutiei, numim aceasta constiinta de suflet sau pozitia ‘ingerului’. De aceea accentul este plasat pe a fi un musafir, un calator, un observator detasat, ‘fara identitificare corporala’.

Cand perspectiva este de dincolo, atunci nu exista motiv pentru viciu sau suparare; din contra, reactiile sunt bazate pe bucurie, intoxicatie spiritiuala, compasiune si bunavointa. Cel care este in afara cutiei este liber, nu este afectat de nimic care este in cutie. Ceea ce in mod normal ar fii creat manie, nu mai cauzeaza manie cand este vazut dintr-o pozitie diferita. O situatie care in mod normal ar fii creat in Ravan un raspuns de pofta si indulgenta, va crea in inger un raspuns de a dori sa ajute acel suflet sa fie salvat. Cand pozitionarea este in interiorul cutiei, un pic de lauda va hrani ego-ul, dar ingerul pe de alta partea nu va lua nimic din asta, si va raspunde doar prin equanimitate – egalitate.

Intr-adevar, ingerul este ocupat cu sarcina lui … si toate aceste lucruri marunte, mici, care se intampla in cutie sunt irelevante pentru inger. El opereaza cu propriile lui energii.

Om Shanti

Box

Posted in

Leave a Comment